Hoofdinhoud

www.MiCasa.be

Houtmassiefbouwbedrijf Mi Casa staat er weer

In 2010 stokte het succes van de houtmassiefbouw van Mi Casa. Wat was er gaande? Het voordeel van alle kennis en kunde in huis te hebben en zo korte doorlooptijden te kunnen realiseren, ben je kwijt als de verschillende afdelingen niet gestroomlijnd samenwerken en dat bleek het geval. Door de hiaten in de processen stroomde ook het geld uit het bedrijf. Er moest dringend worden ingegrepen. Ingrijpen deed de jonge Thibo Lidou, zoon van oprichter Jean-Luc Lidou. Door de leiding naar zich toe te trekken, te downsizen en te automatiseren bedwong hij de crisis. Maar dergelijk crisismanagement – tegen 160 km/uur en met weinig woorden – is niet houdbaar, niet voor de nieuwe zaakvoerder en niet voor zijn ploeg. Die ploeg bestaat uit mensen met kennis, ervaring en een grote loyauteit; mensen die hard werken, voor wie problemen in de eerste plaats moeten worden opgelost – “gaat niet bestaat niet”. Maar van die problemen kunnen er ook voor deze loyale en ervaren medewerkers op de duur te veel zijn. Structurele verbeteringen drongen zich op en daarvoor werd Advisory Services erbij gehaald. Door zich anders te organiseren en na een werkbaarheidsscan is Mi Casa ondertussen weer een stabiel en gezond groeiend bedrijf.

Stap 1

Anders Organiseren

Door onze objectieve blik als externe partner en door onze focus hebben wij van Advisory Services niet zelden sneller toegang tot meer informatie. Een grondige procesanalyse, waarbij we van alle afdelingen mensen hebben betrokken, haalde al snel belangrijke knelpunten naar boven: planning, verantwoordelijkheden en communicatie. Dat moest logischer, directer en efficiënter. Energievreters werden onderscheiden van energiegevers, acties om te borgen en acties om te verbeteren werden gedefinieerd. En pluim voor Mi Case: het bedrijf durfde de acties om te verbeteren ook vol aan te gaan. Werkte het niet, dan kon het nog worden teruggedraaid, was de mentaliteit. Thibo Lidou: “Dat kon omdat er tussentijds telkens heel snel werd geëvalueerd.”  Stilaan geraakten de hiaten gedicht.

Stap 2

Werkbaar werk

Iets meer dan een jaar na het aanpassen van de organisatie en de processen, was het tijd voor een werkbaarheidsscan. Want de veranderingscapaciteit van de mensen werd al te lang op de proef gesteld, dat begon zijn tol te eisen. Thibo wilde voor de langere termijn absoluut de stabiliteit van zijn ploeg, en zeker van de sleutelfiguren, bewaren. De scan gebeurde grondig, collectief en individueel. Een direct effect was dat Thibo Lidou zijn mensen beter leerde kennen en daardoor beter kan delegeren, wat ook gebeurt. Zaakvoerder en team staan nu dichter bij elkaar, met meer wederzijds vertrouwen. Een voorbeeld van een concreet gevolg: elke dinsdag blokkeert de zaakvoerder voortaan om lopende zaken en issues met zijn mensen te bespreken. Resultaat van dit alles: beter, sneller en werkbaarder werk.

Stap 3

Stabiliteit

Mi Casa kan nog altijd rekenen op een stevige personeelsploeg die nu weer ondersteund wordt door een goed werkende organisatie. Zelfs het coronajaar heeft de stabiliteit van Mi Casa niet aan het wankelen kunnen brengen, integendeel: Mi Casa is in 2020 blijven verkopen en blijven bouwen. Voor de toekomst mikt Mi Casa op een goed evenwicht tussen beheersen en innoveren, eerder dan op groei als doel op zich.

 

Mi Casa is een 100% Belgisch familiebedrijf, een algemeen aannemer in houtmassiefbouw, van ontwerp tot realisatie, een merk in de wereld van totaalaannemers. www.micasa.be